Пренареждане на матрицата на раждането с ТЕС

“Ти си всичко за мен. Ти си моя свят.”

“Аз съм в пълна безопасност, усещам аромата на мама. Светът е прекрасно място.”

Ароматът на бебето създава в майката отделяне на окситоцин – хормон на насладата, грижата и желанието да дава любов.

“Животът е нежен, гальовен, докосва ме с любов, аз съм желан и обичан.

Помните ли как ви посрещнаха, когато се родихте?  
 
Дали получихте прегръдка или плясване; дали ви накърмиха с майчино мляко или ви забиха игла; дали видяхте очи пълни с обич или те бяха под пълна упойка… 
 
Не помните, защото споменът се отпечатва в най-дълбоките слоеве на психиката ни и се превръща в модел на възприемане на света. Това е нашият филтър, който оцветява целия ни живот
 
 

Опитът започва още в утробата

woman, pregnant, female

Опитът от живота и как се възприема животът започва още в корема на мама. 

Деветте месеца в Утробата са усилен период на учене, в който нашите организми се формират физиологически така, че да се приспособят към бъдещата си среда. А как стига познанието за средата ни до нас? Чрез възприятията на майка ни, нейния емоционален живот, който се превръща в наш биохимичен живот.  

Вътре растящото бебе поглъща чувствата и емоционалните реакции на майка си, които влияят на способността и вида привързване, умението за свързване с хората и взаимоотношенията.
 
Вътре в утробата бебето вече научава дали светът е безопасно или небезопасно място. Бебетата имат така наречената имплицитна памет. Това е памет, която не е в съзнанието, но която може да бъде достъпна по-късно в живота чрез усещанията в тялото.

Моментът на раждането е първата ни среща с този свят. Като всяка първа среща и тази определя отношенията ни към него. Много често дълбоките подсъзнателни убеждения, които придобиваме по време на раждането си, остават за цял живот. Това са крайно лични убеждения, защото всичко е много лично в този момент. Всяко нелюбящо и неприемащо отношение от заобикалящите създава филтър в полето на новороденото, защото в първите мигове след раждането му, то е отворено за свързване. Това свързване има за цел да даде на детето усещане за принадлежност, сигурност, защитеност, обич, грижа. Всичко различно и негативно в този период потъва надълбоко в несъзнаваното, но оставя коловоз за бъдещите преживявания, реакции и възприятия

Следователно, ако с бебето се отнасят грубо при раждането, то създава отпечатък – имплицитен спомен, че може би в светът то не е в безопасност. Този спомен след това влияе на цяла гама базирани на страха негативни вярвания през целия живот. 

Всъщност всички проблеми, които се случват вътреутробно, по време и непосредствено след раждането и по време на часовете и дните след раждането, могат да станат предшественик и причина за емоционални и физически проблеми по-късно в живота.

Пренареждане на матрицата на раждането

Какво представлява пренареждане на матрицата на раждането (ПМР)?

ПМР е терапия, разработена от Шарън Кинг, която комбинира техники за визуализация и ТЕС, за да помогне за изчистване на травми, придобити в утробата и по време на раждането. Травма е всяко емоционално състояние, включващо в себе си усещане за несигурност, заплаха за живота, безпокойство и страх.
 
С метода на Шарън Кинг – Пренареждане на матрицата на раждането с ТЕС – могат да бъдат препрограмирани съкрушаващите убеждения, придобити от бебешкото аз по време на бременността (преднаталния период) и раждането. 

Как действа Пренареждане на матрицата на раждането?

Чрез работа с подсъзнанието и метафори ПМР нежно освобождава травматичните изживявания от бременността и раждането, свързани със стреса и страховете, като облекчава днешните симптоми и дезадаптивни вярвания и убеждения. По време на сесиите ползваме релаксация, Техники за емоционална свобода, Пренареждане на матрицата, дихателни техники, визуализация, медитация, психотерапевтични техники и други. 
ПМР е полезно за следните ситуации, и при мъже и при жени, независимо дали е за тяхното собствено раждане или това на детето им:
 
 • Проблеми с безплодието емоционалните болезнени преживявания от невъзможността за зачеване, блокажи и трудности
 • Ин витро 
 • Антенатална/пренатална депресиястрах от предстоящото раждане, натрапливи мисли, безпокойство, липса на подкрепа и съпричастност
 • Проблеми по време на бременност – включително проблеми с партньор и по-голямо семейство и приятели, загуба на близък човек, негативни емоционални въздействия
 • Усложнения при раждане – усложнена ситуация с предстоящо раждане и тревогите, свързани с него
 • Родова травма – травма от собственото раждане, неосъзнати повтарящи се модели, травма от предишно раждане
 • ПТСР 
 • Следродилна/постнатална депресия – чувство за вина, самота, изтощение, трудна адаптация с новата роля, неприемане на бебето, страх от майчинството
 • Спонтанен аборт
 • Аборт
 • Загуба на дете
 • Загуба на майка при раждане
 • Изоставяне при раждане
 • Липса на свързване и привързване
 • Загуба на родител, загуба след раждане
 • Осиновяване

Пренареждане на матрицата на раждането е много полезно по време на бременност и като подготовка за нежно и оптимално преживяване при раждането. ПМР може да се използва и за подобряване на вече положително преживяване при раждане и задълбочаване на връзката и привързаността между родител и дете.