„В търсене на изгубеното щастие“ Джийн Лидлоф

Ако някога сте искали и чувствали, че трябва да вземете своето бебче и да го гушнете, да го носите със себе си навсякъде, това е правилно.

Ако ви се е искало да продължите активния си живот без да се ограничавате нетърпимо заради бебето, това е правилно.

Ако ви се струва, че има по-лесен начин бебето да порастне самостоятелно и пълноценно човешко същество, прави сте – има.

Ако не ви удовлетворяват думите на околните за това как се гледа бебе, как се отглежда социален и уверен човек, прави сте. Неудовлетвореността е дълбоко вложен механизъм на сигнализиране, че това, което правим, не е в съгласие с това, което сме, и съответно тласка към коригиране и търсене на верния път.

Ние сме родени да живеем в блаженство. Да изследваме радостите на живота. Да сме щастливи. Това е заложено в природата ни.

В съвременната ни култура се стремим към нещата, за които сме създадени, а живеем все едно ги нямаме и не ги виждаме и не ги признаваме. Но сами сме си отнели правото да бъдем това, което сме.

Как можем да си помогнем? Как да спасим света!? Милионите страдащи по лицето на земята са и наша колективна отговорност. Какво мога аз като една майка да направя? Какво ще удовлетвори сърцето ми, че съм дала своя принос и съм живяла смислено. Отговорът ми е следния – аз мога да създам условия и да се погрижа поне две същества на тази земя да живеят с усещането за блаженство, свобода, спокойствие и хармония – аз и детето ми. Поемам отговорността.

Истината е записана в сърцата ни. По-трудното е да я пренебрегнем. Толкова усилия полагаме да избягаме от себе си. А върнем ли се към нея, всичко си идва на мястото. В родителите по природа е вложено знанието как да бъдат родители.

Искам да споделя на всички хора тази книга. Тя е откритие за мен, безценно и важно. В нея намерих отговор на почти всеки проблем, който хората имат. И въпреки че отговорът е известно клише, то осмислянето му внася светлина в човека. Страданието днес при всекиго и навсякъде е липса на любов. Каква точно любов, ще разберете щом прочетете книгата.

Книгата излиза от печат през 1977. Истините, описани вътре, все още не са възприети и приложени, но първите стъпки в тази посока са факт. И с всяка крачка осъзнаването им става все по-достъпно.

Светът е на път да се оправи. Той ще се напълни с хора, способни да обичат. Хора, разбиращи благото като човещина. И светът и политиките му. Решението е в майките.

Известните някога “цедилки” днес са модерните еластични и тъкани слингове, ергономични ранички и приспособления за бебеносене.

Leave a Comment