Мирът иде

Резултатът от успешния проект “Мирът иде”.
Приказката за Човекът и за Мира, изпълнена наживо в 7 града в България и записана в студио с даренията от турнето. Беше прекрасно изживяване! Благодарим!

Целта на проекта “Мирът иде” е да се даде послание за обединение в мир и разбирателство между хората, общностите и народите. Посланието ще бъде предадено на универсалния език на музиката с инструментално изпълнение на избрани песни от Учителя Петър Дънов, в чиито дълбоки философски и морални корени е вплетена идеята за надчовешка висша Любов.

Проектът планира цикъл концерти със заглавие “Мирът иде”, след които ще бъде реализиран запис на музиката от тези концерти.

Концертите ще бъдат с вход свободен, а записът ще бъде също свободно достъпен онлайн.

Вдъхнови ни идеята чрез концертите да съберем необходимите средства за записа под форма на дарения. Всеки, който е присъствал на живото изпълнение на музиката, ще има възможността да даде своя принос в осъществяването на записа. Така посланието ще достигне и, надяваме се, ще докосне повече хора по света.

Името на проекта идва от песента “Мирът иде”, дадена от Учителя Петър Дънов точно преди 100 години – 1918г. Три дена по-късно България обявява неутралитет и излиза от Първата световна война.

Изпълнители:

Виктор Илиев – пиано

Виктор Илиев е диригент и композитор. Той е роден в Пловдив, но от 1995 г. живее в още шест държави освен България. Учи кларинет в САЩ с бележития кларинетист Хукан Розенгрен, както и композиция и дирижиране в Грац и Виена. (проф. Беат Фурер и проф. Леополд Хагер). Aсистира на британския диригент Ричард Хикокс с Радио- симфоничен оркестър- Виена, както и подготвя съвременни оперни продукции за “Steirische Herbst” фестивал в Австрия. Виктор Илиев също е получател на престижната награда и стипендия за композиция ” Албан Берг ” ( 2001). Като композитор е автор на редица оркестрови и музикално сценични произведения. Музиката му се изпълнява на сцени като: Триенале фестивал Рур, Музей Орсе в Париж, Национален театър Люксембург, Фолксбюне Берлин, Център Жорж Помпиду Париж, и много други. През 2013 г. той създава “Фондация Спектра” в България , като се стреми да ангажира общностите с ограничен достъп до култура. Повече за Виктор: http://www.viktorilieff.com/

Виделин Джеджев – цигулка

Роден на 1 ноември 1989 в гр. Варна. Започва да учи цигулка на 6 годишна възраст при Геновева Бурова, по-късно и при Ганка Чепишева. Завършва НУИ „Добри Христов“ – Варна през 2009 г. Продължава образованието си в НМА „Панчо Владигеров“ София, където учи цигулка при проф. Йосиф Радионов. По време на обучението си участва в майсторски класове на Минчо Минчев, Марина Капитанова. През 2010 г. получава първа награда на Академичен конкурс към НМА за изпълнение на Й. С. Бах и Н. Паганини. Работи като концертмайстор в Камерен оркестър 432 и Камерен оркестър „Орфей“.

Запис на музиката на Паневритмията от Учителя Петър Дънов (Виктор и Виделин)