Прочетете това преди да ме потърсите за час ❤

Здравейте!

Пиша тази статия за Вас, които се обръщате към мен за консултации, сесии, психотерапия и друго. Може да е по препоръка или да сте стигнали по свой начин до мен. Ако четете това изречение, то в настоящия момент нямам възможност за записване на нови клиенти преди септември 2023.

Ако обмисляте или желаете да си запишете час и да стартираме психотерапевтична работа заедно, този текст е задължителен, както и препратките в него. Желателно е да сте се запознали предварително с материалите и да сте започнали своята индивидуална работа чрез тях. Нивото на отдаденост и поемане на лична отговорност са правопропорционални на напредъка в терапията.

Това е и възможност да прецените дали аз съм Вашия човек, дали сте готови за това и дали е подходящо за Вас.

Подготвително видео преди първа среща с мен, в което разяснявам как протичат сесиите и повече за енергийната психологияТЕС (Техники за емоционална свобода) и Пренареждане на матрицата с ТЕС.

Първата цел на нашите срещи е да идентифицираме какъв е проблемът – какво не работи за Вас и Ви причинява болка или страдание. Ако срещате трудности да го признаете, идентифицирате и да излезете от евентуалното му отричане, моята работа е да съдействам това да се случи, дори да е необходима премерена доза конфронтация.

Информираното съгласие – споразумение за срещи и консултации – то е задължителен формален елемент.

Следващата стъпка е да идентифицираме причината за наличния проблем – неговия произход. Кога е започнало това и защо е започнало. Какво се е случило с Вас, за да направите изборите, които сте направили, особено неосъзнатите избори. Изследваме биографичното минало и семейната среда на първите години от живота.

Това е важна статия за себеопознаване. Препоръчвам да вземете пособия за писане и да си отговорите честно на зададените въпроси в текста, както и да отнесете техните обяснения и взаимовръзки към настоящия си живот. Това е първата ви лична самостоятелна психотерапевтична сесия.

Миналият ви опит е формиращ структурата на вашата личност: как участвате във взаимоотношенията, как се държите в различни ситуации и как възприемате и преживявате света.

Ключово е да сте запознати с общите категории характери и да откриете онези елементи, които съответстват на собствения Ви опит и житейски преживявания. Водете си бележки за всичко, което Ви впечатли и асоциирате със себе си или с Ваши близки и познати.

Първа статия за характерите.

Втора статия за характерите.

Според произхода на проблема, е вероятно да Ви насоча и към допълнителни методи, специалисти и подходи. Някои казуси са трансперсонални и за разрешаването им се ползват едни инструменти, докато други са когнитивни, социални и поведенчески и за тях се работи по съответния начин.

Независимо от произхода на проблема, промяната на отношението към него е решаваща. Затова моля да се запознаете подробно с тази статия: Петте фази на психотерапевтичния процес.

Терапевтът е сътрудник на своя клиент, предоставяйки пространството, познанията, посоката и инструментите за работа. Материалът, с който се работи, идва от самия клиент. За да бъде извадено това съдържание от различните пластове на психичната структура, емоциите, менталните нагласи и тялото, клиентът е отговорен да развие себерефлексия, самонаблюдение и способност да се анализира и приема. Възможно е в хода на това самоизследване да си спомните тежки и травмиращи ситуации от Вашия живот. Имайте предвид, че сте носили този товар неосъзнато и сега вече го виждате и можете да признаете пред себе си какво ви коства да го носите и да го избутвате в сянка, инвестирайки ресурса си в маската, с която се идентифицирате.

Надявам се още преди евентуално посещение при мен да започнете своето пътешествие чрез писане в терапевтичен дневник: Статия за терапевтичния дневник.

След като сте осъзнали и разгледали това, до което сте достигнали самостоятелно до този момент и желаете да работим заедно, моля да споделите заявката и осъзнаванията си, попълвайки този въпросник.

И ето, че стигнахме и до записването на час за срещата ни! Моето работно време е от 9:30 до 17:00 в дните от вторник до петък. Ако в този интервал имате готовност да отделите време за посещение на живо в София или за онлайн сесия, ако живеете другаде, моля да се свържете с мен във Вайбър, за да се разберем за час. Отговарям на писмени запитвания във Вайбър, а много рядко на телефонни обаждания. Онлайн сесиите се провеждат в платформата Zoom и се заплащат по банков път.

Имайте предвид, че ще очаквам преди това да съм получила попълненото споразумение, въпросника и оттам ще имам представа за Вашата заявка и готовност да работите за себе си.

За всичко останало можете да ми пишете лично, както и ако имате коментари по условията за провеждане на сесиите ни.

Благодаря Ви, ако сте стигнали до тук и сте взели максимума за себе си от предложените материали!

Сърдечен поздрав,

Мария